Vijver-verwarming met waterdichte warmtekabel

Verwarmingskabel in speciale robuuste uitvoering, aanbrengen op de bodem van de vijver. Bij deze vorm van vijver verwarming komt alle warmte ten goede aan het verwarmen van het water. Hierbij is er geen energieverlies.

De waterdichte kabel voor vijververwarming heeft een hoog vermogen van 30 Watt per meter lengte. Het benodigde vermogen is lastig vooraf te berekenen, omdat het afhangt van vele variabelen: maatvoering, verhoudingen, isolatie, stroming, buitentemperatuur, wind, neerslag, etc. Het is een misverstand dat hoog vermogen veel energie kost, omdat alle opgewekte warmte ten goede komt aan het water. Met een bijpassende regeling zal de verwarming niet inschakelen boven de ingestelde temperatuur.
Bezig met laden...

Tips voor vijververwarming


Zorg voor voldoende ruimte tussen de lussen van de kabel, zodat de warmte zich goed kan verspreiden over het oppervlak van de vijver (of van het gedeelte dat u wilt verwarmen). De robuuste, stugge verwarmingskabel mag gerust worden bedekt, bijvoorbeeld met kiezelstenen of grint.

Tip: met kunststof omega-strip maakt u lussen, zoals op de foto. De strippen afknippen op de gewenste lengte voor een 'verwarmingsmat op maat', die op de bodem van de vijver ligt. Benodigd per m²: ca. 4 strippen van 1 meter. De strippen kunt u verzwaren met stenen, of op een andere wijze vastzetten op de bodem. Het is ook mogelijk gaasnet of betonijzer te gebruiken voor het vastmaken van de kabel.

Om een te hoge temperatuur en onnodig energieverbruik te voorkomen adviseren wij de bijpassende Temperatuurregelaar. Deze schakelt de verwarming automatisch in, maar alleen beneden de door u zelf ingestelde temperatuur. Verlengen van de aansluitkabel van de bijbehorende waterdichte temperatuursensor is eenvoudig. Soms is dat nodig om de regeling binnenshuis te kunnen plaatsen. Met een temperatuurregeling staat de verwarming dus alleen aan als het water kouder is dan de door u zelf ingestelde temperatuur: bijv. +3 °C voor vorstvrij houden, of een hogere waarde voor tropische vissen.

Voor het vorstvrij houden van filters, pompen en leidingen adviseren wij zelfregelend verwarmingslint. Dat is een zelfregelend type warmtekabel, wat niet te warm kan worden. Als verwarmingslint is het daarom ook veilig voor het vorstvrij houden van PVC buizen en kunststof bakken.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.