Bomen verwarmen met elektrische warmtekabel

Boomverwarming kan verschillende doelen dienen:

1- Voorkomen van vorstschade, bijvoorbeeld tropische bomen. Hiervoor adviseren wij Verwarmingslint dat zelfregelend is en meer warmte afgeeft naarmate de omgevingstemperatuur daalt.

2- Behandeling van kastanjebomen tegen bloedingsziekte. Voor deze toepassing is verwarmingslint of vorstbeschermingslint NIET geschikt, omdat die alleen effectief is bij lage temperaturen. Voor het elektrisch opwarmen van de stam van een paardenkastanje (of andere boom) adviseren wij Verwarmingskabel HT20.

Kastanjebomen en verwarming
Behandeling van zieke bomen (met informatief filmpje)
De kastanjebloedingsziekte 
Dossier kastanjebloedingsziekte (onderzoek Wageningen UR)
Warmte-therapie zieke bomen (nos nieuwsbericht)

Het voordeel van een elektrische verwarmingskabel is dat de temperatuur nauwkeurig kan worden geregeld. Om de bacterie van de kastanjeboom te doden is 40 à 45 °C de optimale temperatuur. Met een digitale regeling kan men de temperatuur van de verwarmde stam goed controleren en monitoren. De sensor plaatst men tussen 2 warmtelussen, op de stam.
Bezig met laden...

Warmtekabel voor boomverwarming aanbrengen


Zorg voor voldoende ruimte tussen de lussen van de kabel, zodat de warmte goed wordt verdeeld over het oppervlak van de stam. De optimale lusafstand moet experimenteel worden bepaald. Het is belangrijk dat deze afstand (tussen de kabeldelen) overal minimaal 7 cm bedraagt, om oververhitting te voorkomen.

De waterdichte kabel levert een warmtevermogen van 20 Watt per strekkende meter. Het benodigde vermogen is lastig vooraf te berekenen, omdat het afhangt van vele variabelen, zoals: houtvolume, houtsoort, vocht, ruwheid van de bast, buitentemperatuur, wind, neerslag, isolatie, etc.

Na het aanbrengen en vastzetten van de kabel het geheel voorzien van een laag isolatie. Bij voorkeur isolatiemateriaal in een aluminium omhulsel. Dit zorgt voor een betere warmteverdeling. Als de ingestelde temperatuur niet kan worden bereikt moet de afstand tussen de kabel-lussen worden verkleind.

Met een universele waterdichte temperatuur-regeling voorkomt men een te hoge temperatuur en onnodig stroomverbruik. Deze IP65 regeling kunt u buiten plaatsen. Hij schakelt de verwarming automatisch in, beneden de door u zelf ingestelde temperatuur. Met een temperatuurregeling staat de verwarming alleen aan als de gemeten temperatuur lager is dan de door u zelf ingestelde waarde.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.