Top

Tips voor elektrische verwarming met kabels

Verwarmingselement

Net als een elektrische kookplaat of een straalkachel kan de warmtekabel worden beschouwd als een verwarmingselement met een bepaalde weerstand. Dit element zet elektrische stroom om in warmte. Hoe lager de weerstand, des te meer stroom er door heen loopt. Een kabel van 1000 Watt heeft dus minder weerstand dan eentje van 500 Watt.

Warmtekabel doseert de warmte

Met een kabel kunt u de warmteopbrengst ruimelijk verdelen en precies daar aanbrengen waar het nodig is. Bijvoorbeeld in zig-zag vorm in een betonvloer om het comfort te verhogen. Of langs een waterleiding met allerlei bochten, om te voorkomen dat deze bevriest.

Vermogen en groepen

In de meeste gevallen is een elektrische groep gezekerd met 16 Ampère. Dat betekent dat de maximale belasting 3.680 W bedraagt (Watt = Volt x Ampère). Op één groep kunt u meerdere warmtekabels aansluiten, zolang u onder het maximale vermogen blijft. In de praktijk wordt vaak gerekend met 3.600 W per groep.

Wat is zelfregelend warmtelint?

Hiermee wordt bedoeld verwarmingskabel, tracing, verwarmingslint of warmtelint met een koolstof element, dat temperatuurafhankelijk is. Hij past zich aan de omgevingstemperatuur aan en regelt zijn warmte-afgifte over de gehele lengte. Dit gebeurt ook wanneer een deel van de kabel zich buitenshuis of in de grond bevindt. Let op: kabels met weerstandsdraad doen dit niet. Deze kabels zijn te herkennen aan een ingebouwd bimetaal (simpele thermostaat) aan het uiteinde.

Vorstprotectie: leiding isoleren

Vorstprotectie met warmtelint en leidingisolatieOm bevriezing van waterleidingen te voorkomen gebruikt u Warmtelint of Thermolint. Nadat de kabel langs de leiding is gemonteerd dient u leidingisolatie aan te brengen. Dat bespaart veel energie, omdat alle warmte van de kabel naar de leiding gaat. Kunststof (pvc) leidingen eerst omwikkelen met aluminiumtape en daarna het warmtelint en de isolatie aanbrengen. Op deze wijze vindt een optimale warmteverdeling plaats.

Thermostaten en regelingen

U kunt meerdere kabels (parallel) aansluiten op dezelfde thermostaat of regeling. Daarbij is het wel van belang dat het om dezelfde ruimte of leiding gaat. Immers de plek van de temperatuursensor is maatgevend of de warmekabel wordt ingeschakeld. Een thermostaat van 16 A mag worden belast tot 3.600 W. Soms is het vermogen lager; op een regeling van 10 A mag u maximaal 2.300 W aansluiten.